Pagina's

Translate

donderdag 28 juli 2011

Dinsdag 26 juli 2011

Route: Viksjo, Graninge, Hammarstrand (Doda Fallet), Solleftea, Multra. Totaal 171 km.
Zon op: 3:44 uur
Zon onder: 22:09 uur
Onvoorstelbaar toch, kamperen in een natuurreservaat. We hadden gisteravond dus bedacht dat het wel bijzonder zou zijn om héél vroeg op te staan (een uurtje of vijf) en dan een wandeling maken met de kans op het zien van wild. Het was gisteravond waarschijnlijk “wishful thinking” want vanmorgen om vijf uur draaiden we ons nog maar een keertje lekker om tot half zeven; wat eigenlijk ook nog wel erg vroeg is als je op vakantie bent. Maar goed, eerst lekker gedoucht in het sanitairgebouw van het bezoekerscentrum waar we gebruik van mochten maken. Na het ontbijt gingen we toch nog om 8:15 uur op pad. Steil omhoog langs de waterval en uiteraard op de terugweg weer steil naar beneden. We waren blij dat we onze stokken bij ons hadden, want het was anders niet te doen geweest. Af en toe moesten we zelfs achterstevoren naar beneden omdat vooruit niet te doen was! 

Om een uur of half twaalf vertrokken we naar de Döda Fallet (Dode Waterval). In 1795 heeft hier een catastrofe plaatsgevonden toen binnen vier uur tijd een heel meer leegliep. Iemand had een constructie bedacht om een scherpe bocht in een rivier om te leggen, zodat er geen stagnatie was in het vervoer van boomstammen over die rivier. Hij legde omleidingen en dammen aan zodat er op een natuurlijke manier een nieuwe rivier gevormd zou worden. Dit liep echter hopeloos mis door de extreme hoeveelheid water in het voorjaar zodat er een enorme vloedgolf ontstond die alles verwoestte en het meer binnen vier uur leegliep. Over deze dode waterval  hebben ze nu een vlonderpad aangelegd van drie kilometer, waardoor je een goed beeld krijgt van wat er toen heeft plaatsgevonden.
Hierna zijn we een kampeerplek gaan zoeken en vonden we weer een mooi plekje bij een kerk. We zitten helaas nog wel te wachten tot er een mannetje komt vertellen dat we gebruik mogen maken van de douche…………………………..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten