Pagina's

Translate

zaterdag 4 augustus 2012

Vrijdag 3 augustus 2012, Vilnius


Sightseeing in Vilnius; het was net als in Riga ruim 30 graden, maar een bezoek aan deze derde Baltische hoofdstad was de moeite waard. Litouwen is voornamelijk rooms-katholiek, in tegenstelling tot Letland en Estland, die protestant zijn. Het centrum van Vilnius is tussen 1991 (het jaar van de onafhankelijkheid) en 1993 prachtig gerestaureerd, omdat in dit jaar de Paus een bezoek aan Vilnius heeft gebracht en een mis heeft opgedragen in de kathedraal. Ze hebben in die twee jaar de stad zó mooi opgeknapt dat het centrum in 1994 al op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst.

In 1989 is hier net als in veel andere  landen die onder het Sovjetregime vielen, de onafhankelijkheidsbeweging  erg actief geweest en hebben ze op 23 augustus 1989 de “Baltic Way” georganiseerd. Dit was een menselijke ketting van ruim twee miljoen mensen die hand in hand stonden en die liep van Vilnius in Litouwen, via Riga in Letland, naar Tallinn in Estland. In het kasteel van Vilnius hebben we hier vanmiddag een documentaire over gezien; kippenvel! In 1991 is uiteindelijk de onafhankelijkheid een feit geworden.

Morgen gaan we richting Polen en we hebben geen idee of de campings daar net zo vaak een WiFi-verbinding hebben als hier in de Baltische Staten, want daar zijn we wel erg door verwend. Als jullie dus een paar dagen niets van ons horen, weten jullie in elk geval hoe dat komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten