Pagina's

Translate

woensdag 8 augustus 2012

Zondag 5 augustus 2012


Route: Druskininkai, Lazdijai (Litouwen), Sejny (Polen), Augustow, Bialystok. Totaal 233 km.
Zon op: 4.49 uur
Zon onder: 20.17 uur

Het is niet vanzelfsprekend om vanuit Litouwen naar Polen te reizen, want er zijn slechts twee toegangswegen. Dit komt omdat de Russische enclave Kaliningrad in het zuidwesten aan Litouwen grenst en Wit-Rusland in het zuiden en die twee landen mag je niet in. Er is dus maar een klein stukje grens beschikbaar om naar Polen te gaan. Vanuit Druskininkai moesten we daarom eerst een stukje noordwaarts reizen om één van de twee wegen naar Polen op te pakken en daar zitten we nu. We hebben ook weer onze “eigen” tijd, want vanaf dat we in Finland waren, wees de klok één uur later aan. De zonsop- en zonsondergangstijden, zijn nu ook weer een uur verschoven.

In het stadje Augustow zijn we eerst geld gaan pinnen, want we hadden nog geen Pools geld. De munteenheid is de Zloty en die is ongeveer 25 cent waard. Tegenover de pinautomaat was een grote kerk waar een afbeelding van de Poolse  Paus Johannes Paulus de Tweede op de voorgevel hing. Polen is net als Litouwen erg katholiek en dat was te zien aan het kerkbezoek. Toen wij aankwamen was er een kerkdienst bezig en de kerk was zó vol dat er mensen zelfs buiten stonden waar ze de kerkdienst konden volgen via een geluidsinstallatie. Toen de mis was afgelopen was er een run op één van de drie ijssalons tegenover de kerk en de bezoekers  voor de volgende kerkdienst arriveerden alweer. Later zagen we dat hier ook bij deze dienst de kerk te vol was om iedereen een plaats te bieden en er mensen buiten stonden. De Nederlandse rooms-katholieke kerk zou jaloers zijn op zoveel belangstelling!

De bewegwijzering in Polen is een verademing in vergelijking met die in Litouwen. Hier staan de steden goed aangegeven, maar ze hebben hier weer moeite met het aangeven van de Tourist Information. Die hadden we hard nodig, want de camping die op onze wegenkaart stond aangegeven bleek niet meer te bestaan. Toen we de Tourist Information eindelijk gevonden hadden, bleken de openingstijden van maandag t/m vrijdag te zijn; een beetje lastig op zondag en niet erg toeristvriendelijk. Uiteindelijk hebben we onze toevlucht maar weer tot de taxichauffeurs genomen, die ook nu geen Engels spraken, maar gelukkig is het woord “camping” internationaal en met handen en voeten en een wegenkaart wist één van hen ons een camping te wijzen. Missie geslaagd (tenminste voor vandaag……)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten