Pagina's

Translate

donderdag 29 mei 2014

Woensdag 28 mei 2014

Route: Tolknicko, Elblag, Malbork. Totaal 69 km.

Het stormde vanmorgen nog harder dan gisteravond (nu zeker windkracht 11) en het is koud, ongezellig en guur en het is slechts negen graden! Warme kleren aan voor ons bezoek aan kasteel Mariënburg in Malbork.

In 1274 startten de kruisridders de bouw van dit middeleeuws kasteel  dat uiteindelijk het grootste bakstenen kasteel van Europa zou worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het vreselijk beschadigd, maar daarna is het kasteel drastisch gerestaureerd en sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is in één woord prachtig! De audiotour geeft op 52 plaatsen in  een duidelijke uitleg  van het leven in het kasteel. De vertrekken met hun gewelven, prachtige vloeren, muurschilderingen en sculpturen zijn adembenemend. In verschillende zalen zijn tentoonstellingen ingericht, zoals exposities van religieuze (middeleeuwse) beelden, barnsteen, middeleeuwse wapens en glas-in-lood. Al met al zijn we vier uur bezig geweest om alles te bekijken. Meestal hebben we dit soort bezichtigingen na één of twee uurtjes wel bekeken; de duur van dit bezoek zegt dus heel wat over dit prachtige kasteel (of misschien wel over ons?!).


Vlakbij het kasteel vonden we een camping. Toen we aan kwamen rijden zaten er zeker 15 zwaluwen op de grond zodat we er niet door konden. Ik stapte uit en pas toen ik vlak bij was, vlogen ze weg. Maar later zaten ze er weer. Zouden het jonkies zijn? We hebben geen idee, maar als je over de camping loopt, vliegen de zwaluwen rakelings langs je hoofd.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Ton en Elly,
    Jammer dat je website niet goed werkt, zag er al mooi uit.Nu dus maar jullie belevenissen volgen op dit blog.
    Krijg nu al zin in vakantie wanneer ik de verhalen lees en de mooie foto's zie. Maar helaas eerst nog even aan de studie en nog een paar werken op school voordat wij zomervakentie hebben. Tussendoor natuurlijk nog wel een paar weekendjes weg.

    Groetjes en een hele fijne reis,
    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ton en Elly. Leuke trip die jullie aan het maken zijn. Kunnen nu wel alles volgen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen. Wij zitten ne zelf in zuid Frankrijk met een heerlijke temp van ca 27 graden. Tot spoedig ziens. Joke en Fred

    BeantwoordenVerwijderen