Pagina's

Translate

zaterdag 24 mei 2014

Vrijdag 23 mei 2014

Route: Goluchow, Kalisz, Lad, Konin, Pakosc, Znin. Totaal 248 km.

Vlakbij de camping ligt het prachtige kasteel Goluchow met een park van 162 ha eromheen. Zoals gewoonlijk waren wij weer eens te vroeg om het kasteel van binnen te bezichtigen, maar het park was prachtig en voor het eerst zagen we een park dat goed onderhouden was. Er groeien hier meer dan 1000 soorten bomen en struiken en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de groei van bomen. Jammer dat alle informatie alleen maar in het Pools te lezen is, maar een botanicus kan daar toch wel zijn hart ophalen, want de Latijnse namen staan er wel bij.


Hierna gingen we naar de stad Kalisz. Net als gisteren waren we niet zo onder de indruk van deze stad. Na Poznan is het natuurlijk ook lastig voor welke stad dan ook om aan onze verwachtingen te voldoen, maar hier was het ook nog eens de armoedige, verwaarloosde staat van veel huizen.


Het hoogtepunt van de dag was echter de kerk en het klooster van Lad. Dit complex stamt uit de 11e eeuw maar was helaas gesloten. Ton maakte wel een foto door het traliewerk heen, maar we konden er niet in. Toen gingen we maar een rondje om het complex lopen maar we werden tegengehouden door een man die in het Pools iets uit het raam riep en ons gebaarde naar de ingang te komen. Wij dachten dat we zwaar in overtreding waren maar de man gaf ons een hand en bracht ons naar een kamertje en gebaarde dat we moesten wachten. Na ongeveer vijf minuten kwam er een priester die zei dat hij Duits sprak en dat we hem moesten volgen. We kregen toen een privé-rondleiding door het klooster en de kerk. We waren diep onder de indruk van deze kerk maar minder van de communicatieve kwaliteiten van de priester. Hij had waarschijnlijk in het Duits alle jaartallen, schilders, heiligen, koningen en andere feiten uit zijn hoofd geleerd, want als wij hem iets vroegen, kregen we de indruk dat hij ons niet begreep (dit kan natuurlijk ook aan ons Duits gelegen hebben hoor!), maar enige autistische trekjes waren hem zeker niet vreemd.



Het eind van de middag wilden we naar de camping waar we twee jaar geleden ook stonden, maar die bleek helaas niet meer te bestaan. We vonden een andere, maar waarschijnlijk vanwege  een nabijgelegen dorpsfeest met luide livemuziek worden de huisjes op deze camping bezocht door de plaatselijke jeugd en dat betekent veel drank, weinig jongens, veel meisjes, dus veel gegil . Dit wordt geen rustige nacht……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten