Pagina's

Translate

zaterdag 31 mei 2014

Vrijdag 30 mei 2014

Route: Gierloz, Gizycko, Elk, Grajewo, Bialystock, Narwianski Park.
Totaal 262 km.

Gisteravond zijn we geĆ«indigd bij het voormalig hoofdkwartier van Hitler dat we vanmorgen wilden bezoeken. Niet een echt prettige plek, maar ik vind het wel een plek die je bezocht moet hebben als je in het noordoosten van Polen op vakantie bent. Hitler verbleef hier van juni 1941 tot november 1944 en voerde hiervandaan het commando van het offensief in het oosten. Op 20 juli 1944 werd hier de moordaanslag op Hitler gepleegd door Claus von Stauffenberg. Hij had een bom bij zich in een aktetas die hij tijdens een bespreking met Hitler zou laten ontploffen. Zeven minuten voordat de bom tot ontploffing zou komen, deelde hij mee dat hij plotseling weggeroepen werd. De bom ontplofte en er vielen drie doden, maar Hitler werd slechts lichtgewond. 
In deze geheime stad stonden in totaal 80 gebouwen, waaronder vele bunkers. Het dak van de bunker waar Hitler in verbleef bestond uit tien meter beton. De Duitsers hebben in januari 1945 bij hun terugtrekking de hele boel opgeblazen met tientallen tonnen springstof. Als je hier rondloopt, zie je de resten hiervan en hoe ongelofelijk dik de muren en de daken van de bunkers waren. Heel indrukwekkend!

We vervolgden onze reis naar het merengebied in het oosten van Polen. Dit landschap was een stuk aantrekkelijker dan wat we tot nu toe van Polen hebben gezien. Aan het eind van de middag zochten we een vrij kampeerplekje en dat hebben we gevonden in een bos, halverwege een doodstil paadje. Wat nog ontbreekt is een meer of een riviertje, maar je kunt ook niet alles hebben. We voelen ons weer de koning te rijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten