Pagina's

Translate

zondag 8 mei 2011

Zaterdag 7 mei 2011

Na Florence en Arezzo is Siena de derde belangrijke Toscaanse stad die we bezocht hebben en het was weer een ervaring die we niet snel zullen vergeten. De smalle steegjes van Siena hebben meer een middeleeuwse, authentiekere uitstraling dan de andere twee steden. Het Piazzo del Campo is het hart van de stad. In het midden van het plein staat de Fonte de Gaia, de belangrijkste fontein van Siena. Het water wordt aangevoerd door een ingenieus systeem van meer dan 25 kilometer aan ondergrondse aquaducten en kanalen. Helaas hebben we hier niets van kunnen vinden.
In Siena heb je net als in Florence een kathedraal, de Duomo. In de twaalfde eeuw wilde Siena de strijd aangaan met Florence en moest deze kathedraal twee keer zo groot worden dan de Duomo in Florence. De uitbraak van de pest in 1348 bracht een eind aan die illusie. Het is Siena echter wel gelukt om een prachtig rijk versierde dom te bouwen, die absoluut gelijkenis vertoond met de dom in Florence. Met dit verschil dat we hier niet achteraan een rij van vijftig meter hoefden aan te sluiten om de binnenkant te kunnen bewonderen. De dom is in één woord “prachtig”.
De bovenste foto is van de Duomo in Florence en de onderste is de Duomo in Siena.


Het is verbazingwekkend dat alle kunstwerken zo gedetailleerd uitgewerkt konden worden. Het is dan ook begrijpelijk dat de bouw van zo’n kerk ruim tweehonderd jaar duurde.
Na afloop van deze geweldige dag hebben we heerlijk op zijn Italiaans geluncht in een steegje in Siena. Daarna gingen we weer op zoek naar de camper. Ik was benieuwd of hij nog ongeschonden op de parkeerplaats zou staan, want we hadden hem geparkeerd op een onofficiële parkeerplaats in de buurt van het oude centrum. Een parkeergarage is voor ons niet mogelijk, vanwege de hoogte van de camper (2,70 meter) en voor een camperparkeerplaats durven ze hier 20 euro te vragen! Van de week in Arezzo was dit gratis. Maar ik had me geen zorgen hoeven maken, want ons campertje stond keurig op ons te wachten.

1 opmerking: