Pagina's

Translate

woensdag 27 juni 2012

Dinsdag 26 juni 2012


Route:
Noorwegen: Kautokeino, Karasjok
Finland: Karigasniemi, Kaamanen, Inari
Totaal 240 km.
Zon op: --.--
Zon onder: --.--

Het Noorse landschap verschilt behoorlijk van het Zweedse. Het gedeelte van Noorwegen waar we vandaag reden, Finnmark, is niet zo spectaculair als het fjordenlandschap  van vorig jaar, maar het is opener dan in Zweden. Daar zijn het voornamelijk bossen en meren, terwijl je hier veel verder kunt kijken. Het deed ons erg aan de Schotse glenns denken.

Vanmiddag zijn we in het Samimuseum in Inari geweest. De officiĆ«le naam van de inwoners van Lapland is Saamen. We waren erg onder de indruk van dit museum. Het geeft niet alleen een beeld van de levenswijze van de Saamen in het verleden en het heden, maar er wordt ook uitgebreid ingegaan op het verschijnsel van de twee maanden durende zomerdag in Inari. Van 22 mei tot 22 juli wordt het hier niet donker. Hier kun je zien hoe de planten- en dierenwereld omgaan met dit verschijnsel. Erg indrukwekkend! Er wordt ook uitgebreid ingegaan op MUGGEN. 

Niet alleen de mensen hebben hier veel last van, maar ook de rendieren.  De muggen worden als natuurlijke “herders” gebruikt, want door de muggen zijn de rendieren makkelijker  binnen de hekken te drijven. De jonge rendieren worden hier met een speciaal mes geoormerkt. Er zijn honderden verschillende patronen om de rendieren aan hun eigenaar te linken.

(Op dit moment zitten we koffie te drinken in een restaurantje waar ze een wifi-verbinding hebben. Ik kan dus mooi mijn weblog even bijwerken!)

2 opmerkingen:

  1. Hoezo, zij er binnen die hekken geen muggen dan? Blijven ze netjes voor de poort staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo Elly,
    Bedankt voor je mailtje we zullen jullie volgen en hopelijk veel ideeen opdoen voor onze eigen reis door Zweden, Finland en Noorwegen. Nog heel veel plezier verder.
    gr Jan en Elly van den Berg

    BeantwoordenVerwijderen