Pagina's

Translate

dinsdag 12 juni 2012

Maandag 11 juni 2012


Route: Lindesberg, Falun, Rättvik. Totaal: 197 km.
Zon op: 3.42 uur
Zon onder: 22.15 uur

Het eerste wat we gingen doen vanmorgen was een garage opzoeken die onze kapotte voorband kon vervangen. Om half negen reden we van onze kampeerplek weg en om negen uur was alles al gebeurd. Garage gevonden,  kapotte band was vervangen en het reservewiel zat ook weer onder de auto. Een geweldige service van dit bedrijf!

Daarna gingen we op weg naar de kopermijnen van Falun. Met een Engelssprekende gids gingen we 67 meter onder de grond de mijnen in met helmen op en regencapes om; het zag er niet uit! (Als je op de link klikt, krijg je uitgebreide informatie over de kopermijn.)

We kregen een goede indruk van de vreselijke werkomstandigheden waarin de mensen in de 17e, 18e en 19e eeuw hun boterham moesten verdienen. De start van hun “carrière” begon al op 10-jarige leeftijd, als ze tot hun 12e jaar in de wasserij het kopererts van het puin moesten wassen. Na hun 12e moesten ze mee de mijn in, waar ze het kopererts loshakten. Ze deden er een maand over om met hamer en beitel één meter verder te komen en dat elf uur per dag. Wat hebben wij toch een geluk dat we in deze tijd leven!
Toen we aan het eind van de middag op een camping zaten, vloog er een koolmeesje binnen. Ik had altijd gedacht dat mussen brutaal waren, maar dit koolmeesje sloeg alles. Hij vloog gewoon binnen om te kijken of er misschien wat te halen was. Grappig toch?


1 opmerking:

  1. We genieten weer heelijk mee met jullie reis.
    Ben je niet blij Elly, dat er nu drie nare dingen zijn gebeurd. Is dat ook weer achter de rug.
    Wij zijn ook in Linkoping geweest. Leuk he.Jullie hebben nog wel een aantal dagen tot midzomernacht. Kun je lekker rustig aan doen.
    Ik denk dat het weer ongeveer hetzelfde is als bij ons.
    Kijk uit voor je kuiten. Laat Ton ze maar masseren.
    Heel veel plezier nog.

    BeantwoordenVerwijderen