Pagina's

Translate

dinsdag 19 juni 2012

Maandag 18 juni 2012


Route:  Luleå, Haparanda, Hedenäset. Totaal 205 km.
Zon op: 1.13 uur
Zon onder: 23.50 uur
We zijn op rantsoen, niet wat eten en drinken betreft, maar we zijn op gasrantsoen. We hebben twee blauwe gasflessen bij ons, maar deze flessen zijn in Scandinavië, de Baltische Staten en Polen niet te krijgen. We hebben onszelf daarom voor de zekerheid toch maar een beperking opgelegd, want we willen echt niet meemaken dat we geen koffie meer kunnen zetten en we hebben nog tweeëneenhalve maand te gaan. Als we op de helft van onze vakantie nog met de eerste fles doen, dan kunnen we daarna weer normaal gaan doen, maar stel dat we vóór de helft van de vakantie door onze eerste fles heen zijn, dan bedenken we nog drastischere maatregelen! ;)
Hoe besparen we op gas:

  • In Scandinavië hebben alle campings een keuken waar je kunt afwassen en koken. Dat doen we dan ook, inclusief het koffiewater. Als we vrij kamperen kan dat dus niet.
  • Eieren koken doen we alleen nog maar als we op een camping staan.
  • We zetten 's ochtends geen drie kopjes koffie p.p., maar nog maar twee.
  • We koken zo min mogelijk. Variaties op maaltijden:
    • Wraps met koude vulling, zoals zalm, roomkaas (Ton niet uiteraard), tonijn, ham, kipfilet, sla, tomaat, komkommer
    • Kant-en-klaar gegrilde kip uit de supermarkt met sla, tomaat, paprika, komkommer
    • Warm lunchen bij b.v. Ikea (gratis koffie met onze Familycard uit Nederland; werkt hier ook)
    • Verdere creatieve oplossingen bedenken we nog wel
  • Als we niet gekookt hebben, was ik af met koud water.
Vandaag zijn we naar de VVV geweest om te informeren waar we Midzomernachtfestiviteiten kunnen meemaken. We zijn er inmiddels achter dat we dat niet in Finland moeten doen, maar in Zweden. In Finland bestaan de festiviteiten voornamelijk uit drinken, drinken en nog eens drinken, terwijl in Zweden de traditionele feesten plaatsvinden met o.a. folkloristische dansen rond een versierde boom. We blijven dus tot en met komend weekend in Zweden, want zondag is in Finland de dag ná de Midzomernachtfestiviteiten en is iedereen aan het herstellen van een kater van twee dagen. Maandag gaan we dus pas de grens over.

We hebben vandaag een leuke tocht gemaakt en een paar bezienswaardigheden bezocht, zoals de Karl Gustavkerk uit 1790 in Karungi . In deze kerk was de koster net aan het stofzuigen, maar hij wees ons op de audiotour die ook in het Engels te beluisteren was. Noodgedwongen heeft hij toen zijn kerkhoudelijke werkzaamheden 13 minuten opgeschort. 

Hierna zijn we naar de stroomversnellingen bij Matkakoski gegaan in de Torneälv, de grensrivier tussen Zweden en Finland.
We zijn nog niet in Finland maar het is al wel in zicht, want we hebben een mooi  vrij kampeerplekje gevonden aan de grensrivier. We kunnen aan de overkant de Finse koeien zien en hun bellen horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten