Pagina's

Translate

zondag 22 juli 2012

Zaterdag 21 juli 2012, Kuresaare


We hebben heerlijk gefietst vandaag; wat een genot al die vlakke wegen, alhoewel ik moet zeggen dat het landschap wel erg op dat van de Veluwe leek!

We zijn nu een week in Estland en het meest opvallende verschil met Scandinavië vinden we toch wel het gebrek aan vriendelijkheid van de mensen. Er kan gewoon geen glimlachje af bij het personeel in winkels en restaurants. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op, maar over het algemeen voel je je hier niet erg welkom. Het kan natuurlijk ook onzekerheid  zijn, want niet zoveel mensen spreken Engels en misschien is het ook wel een nalatenschap van de onderdrukking in de Sovjetperiode.

Wat ons ook opvalt zijn de megagrote supermarkten die je toch eigenlijk hier niet verwacht. Albert Heijn XL is er niets bij! We kijken onze ogen uit naar het uitgebreide assortiment verse levensmiddelen. Vlees, vis, kant-en-klaar maaltijden, salades en een enorm assortiment aan taarten, zeker dertig verschillende soorten, de één nog mooier opgemaakt dan de ander. Van de week stonden we in zo’n supergrote supermarkt en daar zagen we een lange rij mensen bij een toonbank staan wachten. Het bleek dat de verse zalm in de aanbieding was, € 3,99 per kilo en de meeste zalmen waren tussen de 2,5 en 3,5 kilo. Dus ze hadden voor rond een tientje een enorme zalm (of twee, of drie, of vier), uiteraard met kop en staart er nog aan. Bij mij lopen de rillingen dan al over mijn rug, want het idee alleen al dat je zo’n kop eraf moet snijden en die oogjes die je dan aankijken en dan, als je het beest van al het oneetbare materiaal hebt ontdaan, loop je ook nog het risico dat je tijdens het eten graten in je mond krijgt….. brrrrr, niks voor mij, geef mij maar een lekker stukje zalmfilet……….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten